Wednesday, November 17, 2004

Agile -- адаптивност, естествен подбор

Agile -- това е общ термин за отношение или философия за разработката на софтуер. Съществуват много конкретни имплементации, в които са залегнали идеите на тази философия, най-популярната от които е т.нар. екстремно програмиране (Extreme Programming).

Думата agile е прилагателно име и означава "гъвкав", "адаптивен". Това изразява духа -- основната сила е в адаптацията и справянето с постоянните промени в един софтуерен проект. Традиционните подходи и начини на разработка се стремят да улучат правилните изисквания, правилния дизайн, правилната имплементация, правилните инсталация и тестване от самото начало. Те опитват да фиксират цената и времетраенето на един проект.

Това често е невъзможно! Тъкмо тук проличава същността на agile духа. Един гъвкав проект не се бои от промяната в плана. Единствената цел е да се достави бизнес стойност на клиента максимално бързо. Съществуват начини да произвеждаме и доставяме бързо софтуер, който се променя постоянно. Съществуват начини да работим по-близо с клиента и да доставим първо функциите с най-голяма стойност. Не е страшно ако се открие ново изискване, и нов начин да спечелим повече пари за клиента -- просто променяме курса.

Минимум инвентар, минимум практики, документи и процедури -- използваме нещо, единствено след като видим ясна нужда от него и преценим стойността, която ще получим след това. Бърза и постоянна доставка на работеща функционалност. Непрекъсната обратна връзка от клиента и потребителите. Какво повече му трябва на един софтуерен проект?

0 Comments:

Post a Comment

<< Home